Návrat otroctva do Líbye – návrat 150 rokov zpäť

24.11.2017 15:22

Opätovné objavovanie otroctva v Líbyi odhaľuje reakcionársku povahu imperialistickej vojny vedenej alianciou NATO proti Libyi, Severnej Afrike a Stredného východu.

V sobotu v Paríži sa pred líbyjským veľvyslanectvom zhromaždilo viac ako 1 000 ľudí po uverejnení dokumentov CNN, ktoré ukazujú, že aukcie utečencov ako otrokov v severoafrickom štáte sa šíria na sociálnych médiách.

Správa CNN,( https://www.youtube.com/watch?v=2S2qtGisT34 )  ktorá ukazuje predaj migrantov, šokovala a rozhnevala masy ľudí na celom svete. Ukazuje ako dvaja mladí muži sú ponúkaný na predaj. Konanie je tajne natočené na fotoaparáte s mobilným telefónom. Komentátor vysvetľuje: "Človek oslovuje dav:" Silný muž pre poľnohospodársku prácu, "hovorí. "400 [dinárov]! 700? 700! 800? Ceny sa zvyšujú! "" Komentátor  dodáva: "Muži sa predávajú za 1200 libyjských dinárov, čo je 400 amerických dolárov. Toto je aukcia ľudských bytostí. "

Niekoľko organizácií, vrátane Spoločnosti proti otroctvu a koncentračných táborov v Líbyi (CECCL), ktoré vznikli po rozoslaní správy CNN prostredníctvom sociálnych médií, organizovali sobotnú demonštráciu. Demonštranti niesli znamenia hovoriace "Nie otroctvu v Líbyi" a údajne spálili národnú vlajku.

Francúzske bezpečnostné sily násilne napadli protest. Populárna polícia CRS vypálila slzný plyn na demonštrantov. Vo videách, ktoré sú zdieľané v sociálnych médiách, (ale ignorované našimi mainstreamovými mediami včítane RVTS) je vidieť napätie a výkriky protestujúcich a policajných jednotiek. Podľa policajných zdrojov boli zatknutí dvaja ľudia.

Policajná prefektúra vydala vyhlásenie, v ktorom odsúdila údajne nezákonný a nelegálny charakter protestu, pričom priznala, že počas udalosti "nebola spôsobená žiadna škoda". Napriek tomu prefektúra požadovala identifikáciu organizátorov protestu, takže "možno začať súdne konanie s cieľom pripraviť primerané obvinenia."

Vznik otroctva v povojnovej Líbyi a represie proti protestom proti otroctvu vo Francúzsku odhaľujú pokročilý stav kolapsu demokratických foriem v Európe. Francúzsky imperializmus a jeho podporovatelia v maloburžoaznom "ľavom"  spektre politiky majú ruky zmáčané krvou.

Súčasné otroctvo v Líbyi je výsledkom barbarskej vojny vedenej Spojenými štátmi, Francúzskom, V. Britániou a ďalšími mocnosťami NATO v roku 2011, ktoré zvrhli režim plukovníka Muammara Kaddáfího. V skutočnosti je líbyjská vojna klasickým príkladom úlohy imperializmu. V dôsledku konfliktu, ktorý mal údajne brániť demokraciu, slobodu protestovať a práva človeka, bolo otroctvo opätovne zavedené v Líbyi a vo Francúzsku boli zakázané neštátne protesty.

"Vďaka "revolúcii" alebo boju za "oslobodenie " , to čo svet dnes vydí, je znásilnenie Líbye syndikátom imperialistických mocností, orabovanie jeho ropného bohatstva a premeny jeho územia na novo-koloniálnu základňu operácií pre ďalšie zásahy na celom Blízkom východe a v severnej Afrike.

Vojna zanechala katastrofálnu situáciu pre utečencov. Stovky tisícov teraz prechádzajú Líbyou, ktorá je zaplavená v šesťročnej občianskej vojne medzi súperiacimi islamistickými a kmeňovými milíciami. Zajatý v rôznych sieťach koncentračných táborov libyjským režimom, ozbrojenými milíciami alebo zločineckými gangmi podlieha vydieraniu, mučeniu, sexuálnemu útoku, niekedy poprave alebo predaju na moderných otrockých trhoch, ktoré sa nachádzajú na parkoviskách v hlavnom meste Tripolisu.

Európska únia (EÚ) reagovala tým, že urobila všetko, čo je v jej silách aby sa pokúsila zabrániť utečencom opustiť Libyu a dostať sa do Európy. Vláda Macrona, ktorá zriadila stály trvalý stav núdze, ktorý obmedzuje základné demokratické práva, úzko spolupracuje so silami prenasledujúcimi utečencov v teréne v Líbyi. O pomoci utečencom v ich vlastnej krajine proti gangom otrokárov niet ani slova.

Ešte pred pár rokmi najúspešnejšia krajina Afriky, so životným štandardom vyšším ako mnohé krajiny Europy bola opäť vrátená o 150 rokov zpäť. Otrok ktorý sa chcel zbaviť svojich pút, dostal nové, ešte silnejšie putá.  Podľa hesla “vzpriamený  otrok je nebezpečný otrok”. Bohatsvo  Lybie budú teraz ťažiť západné nadnárodné spoločnosti a ďalej upevňovať svoju svetovládu.

(prevzaté od Kumaran Ira WSWS.ORG

—————

Späť